Co je to histaminová intolerance?
Histaminová intolerance
je intolerance na histamin, což je prvek, vyskytující se v našem těle tak, že si ho samo vytvoří nebo také tak, že ho příjme z potravy. Histaminová intolerance, která následuje množení histaminu v těle, je buď způsobena sníženou aktivitou DAO (diaminooxidázy), která v normálním stavu histamin zpracovává, případně může souviset s nějakou současně probíhající nemocí nebo léky.
K histaminové intoleranci můžeme mít přirozený „sklon“, prostě jen nízkou aktivitu DAO, můžeme ji také mít v návaznosti na jinou nemoc (např. ulcerózní kolitida apod.), většinou střevní. Je proto dobré v první řadě zjistit tuto příčinu. Odstranění/léčení příčiny velmi ovlivní také samotnou HIT.
Příznaky HIT jsou různé, od bolestí hlavy přes chronickou únavu, sucho v ústech, nevolnosti, nadýmání, střevní obtíže až po bolesti břicha, migrény, kožní problémy apod.
Histaminovou intoleranci Vám diagnostikují například v imunologické ambulanci. Pravděpodobně také dostanete informaci o „zakázaných“ a „povolených“ potravinách. V těch si ale budete muset udělat pořádek. Ne pro každého jsou nevhodné a vhodné stejné potraviny a proto se většinou hned po zjištění HIT zařazuje eliminační dieta, která právě slouží k identifikování problémových a bezproblémových potravin. Každopádně předběžně se dá jistě řídit seznamem potravin podle jejich obsahu histaminu nebo míry blokace DAO.
Obrovský vliv na náš organismus (a při HIT to platí dvojnásob) má stres, je tedy potřeba zachovat klidnou hlavu, nezačít všechno okamžitě odmítat, bát se potravin a panikařit. Pro optimalizaci projevů bude určitě potřeba hlídat si životní styl, míru stresu a dále právě a především jídelníček. Na tom všem se dá pracovat pomalu a postupně.