Jak si jako můžu jako histaminik zjednodušit přípravu jídla?
V první řadě je velmi důležité, aby Vaše jídla byla jednoduchá, aby se dala snadno opakovat a byla z dostupných surovin. To totiž předurčí velmi významně to, zda pro Vás bude držení diety snadné nebo obtížné a zda to vydržíte.
Vaření s omezeným seznamem potravin může být velmi náročné, může to být ale naopak i jednoduché. Pokud totiž dokážete potraviny vhodně zkombinovat do chutných receptů, tyto recepty poté můžete opakovat a nepřemýšlet už zbytečně nad tím, co budete z daných surovin zase vymýšlet za jídlo :).
Přecejen jsme jako histaminici ochuzeni o možnost tzv. "BULK FOOD PREP", tedy navaření si na několik dní dopředu, protože popravdě, ten třetí den by nám z toho asi už moc dobře nebylo.
Ráda bych s vámi sdílela rady, jak vařit jednoduše, pokud se zrovna neřídíte nějakým receptem. První krok je rozdělit si jídla do několika kategorií. Pro mě by to například byly – snídaňové koláče, snídaňové toasty, obědy: teplé mísy, studené saláty, jídla se zeleninovými omáčkami, dezerty pečené, dezerty raw, svačiny o jedné ingredienci, smoothies.
Pro tyto jednotlivé tipy jídel si potom vytvořím pravidla. Například v salátu chci aby byla: zelená zelenina, nějaká luštěnina, nějaká další zelenina, zdravý tuk, koření, bílkovina a podobně (a k nim si vždy napíšu konkrétní potraviny, které můžu střídat podle toho, kterou zrovna mám nebo je dobře dostupná).
Mým tipem je například sepsat si potraviny, ze kterých se dá udělat výborná omáčka na těstoviny. Což budou potraviny, které uvaříme a poté rozmixujeme v různých kombinacích. Těmi jsou batáty, brokolice, červená čočka, cuketa, dýně. Doplňuji také například kokosovým mlékem, pokud doma mám.
Do teplých mís dělám například rýžové nudle se směsí zeleniny, mám tedy sepsané, že do takové směsi se mi hodí například: červená cibule, pórek, nastrouhaná mrkve, petržel a celer, čerstvé nastrouhané čevené nebo bílé zelí, kadeřávek, brokolice, cuketa, hlíva ústřiná a různé bylinky.