Brokolice s žampiony a jasmínovou rýží

JEDNODUCHÝ l BEZ LEPKU l NÍZKOHISTAMINOVÝ l VEGETARIÁN l PROTIZÁNĚTLIVÝ l ŘEPA


IMG_0383


Ingredience:

  • 250g jasmínové rýže
  • větší půlka velké brokolice nebo 1 malá
  • 8-10 žampionů
  • řepkový olej
  • sůl, pepř
  • petržel sušená
  • petržel čertvá (volitelně, na ozdobu)
  • extra virgin olivový olej 2 lžíce

Postup:

  • V hrnci s osolenou vodou uvaříme jasmínovou rýži (dle pokynů na balení, obvykle rýže:voda = 1:2).
  • Brokolici vaříme v horké vodě pouze 3-5 minut, alternativně pouze spaříme a necháme chvíli odstát (zachová si více vitamínů)
  • na pánvičce rozpálíme přibližně 2 lžičky řepkového oleje, přidáme nakrájené žampiony
  • Ke konci žampiony dochutíme solí a pepřem. Vypínáme, když jsou hezky hnědé, měkké a voní.
  • Do rýže po uvaření vmícháme sušenou petrželku (zhruba dvě lžičky).
  • Vše podáváme společně na talíři zakápnuté olivovým olejem.