Dýňovo-celerový krém
BEZ LAKTÓZY l BEZ LEPKU l VEGAN l PROTIZÁNĚTLIVÝ l NÍZKOHISTAMINOVÝ l JEDNODUCHÝ l Z DÝNĚ
Ingredience:
- 1/3 středně velké dýně hokaido
- 1/2 celeru
- kokosové mléko (full fat – plechovka)
- cibule červená
- 3 stroužky česneku
- máslo / ghí / řepkový olej
- sůl
- pepř
- tymián
- kurkuma
- petržel čerstvá nebo sušená
Postup:
- Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo/olej, přidáme cibulku a chvíli smažíme do zlatova.
- Poté přidáme polovinu nakrájeného česneku a celer nakrájený na kostičky.
- Přidáme sůl, pepř a tymián, ještě 2 minuty restujeme. Poté zasypeme kurkumou (asi 2 lžičky).
- Přidáme asi 3 hrnky vody, sůl a pepř, necháme vařit.
- Ve chvíli, kdy celer asi zpoloviny změkne, přidáme nakrájenou dýni zbavenou slupky.
- Vaříme vše do měkka.
- Přidáme celé kokosové mléko a ještě chvíli povaříme.
- Použijeme ruční ponorný mixér nebo polévku nalejeme do výkonného objemného mixéru.
- Mixujeme, dokud není polévka jemná, hladká a krémová.
- Polévku ochutnáme, případně dosolíme, dopepříme.
- Při podávání posypeme čerstvou nebo sušenou petrželkou.