Dýňovo-celerový krém

BEZ LAKTÓZY l BEZ LEPKU l VEGAN l PROTIZÁNĚTLIVÝ l NÍZKOHISTAMINOVÝ l JEDNODUCHÝ l Z DÝNĚ


IMG_1253_1


Ingredience:

 

  • 1/3 středně velké dýně hokaido
  • 1/2 celeru
  • kokosové mléko (full fat – plechovka)
  • cibule červená
  • 3 stroužky česneku
  • máslo / ghí / řepkový olej
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • kurkuma
  • petržel čerstvá nebo sušená

Postup:

  • Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo/olej, přidáme cibulku a chvíli smažíme do zlatova.
  • Poté přidáme polovinu nakrájeného česneku a celer nakrájený na kostičky.
  • Přidáme sůl, pepř a tymián, ještě 2 minuty restujeme. Poté zasypeme kurkumou (asi 2 lžičky).
  • Přidáme asi 3 hrnky vody, sůl a pepř, necháme vařit.
  • Ve chvíli, kdy celer asi zpoloviny změkne, přidáme nakrájenou dýni zbavenou slupky.
  • Vaříme vše do měkka.
  • Přidáme celé kokosové mléko a ještě chvíli povaříme.
  • Použijeme ruční ponorný mixér nebo polévku nalejeme do výkonného objemného mixéru.
  • Mixujeme, dokud není polévka jemná, hladká a krémová.
  • Polévku ochutnáme, případně dosolíme, dopepříme.
  • Při podávání posypeme čerstvou nebo sušenou petrželkou.