Krémové těstoviny se žampiony

 VEGETARIÁNSKÝ l NÍZKOHISTAMINOVÝ l JEDNODUCHÝ


 IMG_0387

 


Ingredience:

  • 250g těstoviny z červené čočky (nebo jiné tolerované/preferované těstoviny)
  • 150 ml smetany 33%
  • 1/3 brokolice
  • 6 středních žampionů
  • 1 červená cibule
  • řepkový olej 2-3 lžíce
  • sůl, pepř
  • tymián
  • 3 stroužky česneku
  • volitelně: tvrdý sýr (na posypání)
  • extra virgin olivový olej 1 lžíce

Postup:

  • Do hrnce dáme vařit těstoviny, hlídáme, po uvaření slijeme vodu.
  • Na pánvi rozpálíme trochu řepkového oleje (Asi dvě lžíce, záleží na typu pánve), osmažíme cibulku.
  • Do lehce osmažené cibulky přisypeme žampiony, po minutě přidáme sůl, pepř, tymián (dle prefence chuti).
  • Mezitím spaříme brokolici (kterou si nakrájíme na menší kousky) horkou vodou.
  • Když jsou žampiony hezky hnědé, přisypeme brokolici a nakrájené 3 stroužky česneku, promícháme.
  • Asi po půl minutě vlijeme smetanu, promícháme.
  • Vaříme asi 5 minut na sředním plameni/stupni, průběžně mícháme. Hotovo máme, když se část smetany vypaří a omáčka hezky provoní.
  • Do smetanové omáčky vysypeme hotové přeceděné těstoviny.
  • Pokud nám nevadí, posypeme při servírování nastrouhaným sýrem.
  • Nakonec zakápneme extra virgin panenským olivovým olejem.