Květákové placičky
JEDNODUCHÝ l NÍZKOHISTAMINOVÝ l VEGETARIÁN l PROTIZÁNĚTLIVÝ l KVĚTÁK
Ingredience:
- brambory - 6 středně velkých
- petržel (volitelně na ozdobu)
- máslo - asi 2 lžíce
- řepkový olej
- 1 menší květák nebo zhruba 2/3 velkého
- 3 vejce (nebo více, pokud vyrazujete část vejce)
- rýžová/jiná bezlepková mouka - asi 4 lžíce
- ovesné bezlepkové vločky - půl hrnku
- majoránka
- sůl, pepř
- nadrcený česnek - 5 stroužků menších
Postup:
- V hrnci s osolenou vodou uvaříme květák téměř do změknutí.
- Necháme ho lehce vychladnout a nakrájíme na malé kousky.
- Mezitím uvaříme v osolené vodě také brambory.
- Ve velké míse rozkvedláme 3 vejce, přidáme květák, mouku, vločky, koření, česnek, pořádně promícháme.
- Z této hmoty vytvarujeme kuličky a následně 2-3 cm vysoké placičky, které pokládáme na pánev do rozpáleného řepkového oleje.
- Na středním plameni opékáme do zlatova.
- Placičky podáváme společně s bramborem, který posypeme čertvou petrželkou a dochutíme lžící másla.
- K jídlu se výborně hodí jednoduchý salát.