Květákové placičky

JEDNODUCHÝ l NÍZKOHISTAMINOVÝ l VEGETARIÁN l PROTIZÁNĚTLIVÝ l KVĚTÁK


IMG_0386


Ingredience:

  • brambory - 6 středně velkých
  • petržel (volitelně na ozdobu)
  • máslo - asi 2 lžíce
  • řepkový olej
  • 1 menší květák nebo zhruba 2/3 velkého
  • 3 vejce (nebo více, pokud vyrazujete část vejce)
  • rýžová/jiná bezlepková mouka - asi 4 lžíce
  • ovesné bezlepkové vločky - půl hrnku
  • majoránka
  • sůl, pepř
  • nadrcený česnek - 5 stroužků menších

Postup:

  • V hrnci s osolenou vodou uvaříme květák téměř do změknutí.
  • Necháme ho lehce vychladnout a nakrájíme na malé kousky.
  • Mezitím uvaříme v osolené vodě také brambory.
  • Ve velké míse rozkvedláme 3 vejce, přidáme květák, mouku, vločky, koření, česnek, pořádně promícháme.
  • Z této hmoty vytvarujeme kuličky a následně  2-3 cm vysoké placičky, které pokládáme na pánev do rozpáleného řepkového oleje.
  • Na středním plameni opékáme do zlatova.
  • Placičky podáváme společně s bramborem, který posypeme čertvou petrželkou a dochutíme lžící másla.
  • K jídlu se výborně hodí jednoduchý salát.