SUSHI s alternativní "sojovou" omáčkou
VEGETARIÁNSKÝ l NÍZKOHISTAMINOVÝ l JEDNODUCHÝ l BEZ LAKTÓZY l BEZ LEPKU
Ingredience na sushi s okurkou
- řasa nori - čtverce (5)
- rýže (přímo na sushi nebo kulatozrnná) - 1 hrnek
- půlka okurky nakrájená na hranolky
Ingredience na alternativní nízkohistaminovou omáčku
- 2 kostky silného vývaru (používám domácí zamražené ve formách na led)
- 2 lžičky datlového sirupu
- špetka soli, pepře, sušeného zázvoru a česneku
- lžička jablečného octa
Vyjde na menší množství (na pokapání), pokud chcete více, udělejte třeba dvojnásobek :)
Postup:
- Uvaříme si rýži tak, aby už trochu lepila
- Na plátky řasy přes polovinu položíme rýži a doprostřed rýže hranolky okurky (nebo např. ředkve...)
- Srolujeme sushi do válečku a nakrájíme
- "Sojovou omáčku" vytvoříme tak, že si necháme rozpustit zmrzlé kostky z hustého vývaru, poté smícháme s ostatními ingrediencemi tak, aby vznikla jednotnotná trochu hustší hmota než je sojová omáčka.
Pozn.: Vyzkoušejte do sushi také různé druhy ředkví, kdo snese tak třeba i rybu :)
Pozn.2: Omáčka nechutná úplně jako sojová, ale nahrazuje ji velmi podobně svojí kořeněností-slaností a výrazností