SUSHI s alternativní "sojovou" omáčkou

 VEGETARIÁNSKÝ l NÍZKOHISTAMINOVÝ l JEDNODUCHÝ l BEZ LAKTÓZYBEZ LEPKU


158403930_478479516683887_7892156485240410554_n


Ingredience na sushi s okurkou

  • řasa nori - čtverce (5)
  • rýže (přímo na sushi nebo kulatozrnná) - 1 hrnek
  • půlka okurky nakrájená na hranolky

Ingredience na alternativní nízkohistaminovou omáčku

  • 2 kostky silného vývaru (používám domácí zamražené ve formách na led)
  • 2 lžičky datlového sirupu
  • špetka soli, pepře, sušeného zázvoru a česneku
  • lžička jablečného octa

Vyjde na menší množství (na pokapání), pokud chcete více, udělejte třeba dvojnásobek :)


Postup:

  • Uvaříme si rýži tak, aby už trochu lepila
  • Na plátky řasy přes polovinu položíme rýži a doprostřed rýže hranolky okurky (nebo např. ředkve...)
  • Srolujeme sushi do válečku a nakrájíme
  • "Sojovou omáčku" vytvoříme tak, že si necháme rozpustit zmrzlé kostky z hustého vývaru, poté smícháme s ostatními ingrediencemi tak, aby vznikla jednotnotná trochu hustší hmota než je sojová omáčka.

Pozn.: Vyzkoušejte do sushi také různé druhy ředkví, kdo snese tak třeba i rybu :)

Pozn.2: Omáčka nechutná úplně jako sojová, ale nahrazuje ji velmi podobně svojí kořeněností-slaností a výrazností