Zeleninový vývar s rýžovými nudlemi
BEZ LEPKU l BEZ LAKTÓZY l NÍZKOHISTAMINOVÝ l JEDNODUCHÝ l VEGAN l VEGETARIÁN l PROTIZÁNĚTLIVÝ
Budeme potřebovat:
- 3 větší mrkve,
- 2 peržele,
- třetinu celeru,
- červenou cibuli,
- bobkový list,
- 2 stroužky česneku,
- olej (např.řepkový),
- trochu mouky - bezlepkové
- sůl, pepř,
- majoránku,
- sušenou petržel,
- rýžové (nebo jiné) nudle
Postup:
- Očistíme a nakrájíme zeleninu. Na větším hrnci rozpálíme asi lžíci oleje, přidáme cibulku, majoránku a pepř.
- Mezitím si (např.ve varné konvici) dáme vařit větší množství vody. Když cibulka začne trošku zlátnout, ztlumíme plamen, přidáme necelou lžíci mouky (například rýžové/lupinové/kaštanové apod.).
- Vše pořádně promícháme, přisypeme kousky celeru, mícháme, postupně přisypeme i celer a mrkev. Pokud by se již zelenina na pánvi díky mouce připalovala, přilijeme malé množství vody.
- Zalijeme zeleninu v hrnci studenou vodou a promícháme. Přidáme sůl. Když zelenina v polévce změkne, přisypeme rýžové nudle.
- Ve chvíli, kdy se již dovařují nudle, přidáme rozmačkaný česnek a sušenou petržel (bude tak krásně vonět v polévce).
- Vypneme plamen, dochutíme solí, pepřem nebo majoránkou podle chuti a můžeme servírovat
Pozn.: Kdybyste potřebovali, ať polévka déle vydrží, připravte si rýžové (nebo jakékoliv používáte) nudle bokem a přidávejte je do polévky až v talíři.